انچه در تاریخ ثبت میشود شرح دلاوریها وجانبازیهایی است که توسط مردان انجام پذیرفته است بااین وجود گرچه تعداد زنان جنگجو در طول تاریخ کمتر از مردان مبارز بوده است اما،در هنگام بروز جنگ تنها اعزام مردان ضامن پیروزی نخواهد بود بلکه حمایت و پشتیبانی از نبرد ،تحریک و تشویق مردان به حضور مداوم در جبه ها،مراقبت از کودکان و حفظ کانون گرم خانواده ،مراقبت و پرستاری از مجروحین و مداوای زخمی ها ،اداره و توسعه نهضت های مقاومت ،حتی اداره شهرهاو بسیاری موارد دیگر اجمله عواملی هستند که نقش بسزایی در سرنوشت تاریخ داشته اند .بنابراین زنان به عنوان بخشی از جامعه انسانی ،مسلما در هریک از صحنه های مختلف اجتماع خصوصا در عرصه دفاع ایفاگر نقشی اساسی بوده و هستند .در همین راستا در این نوشتار سعی بر ان داریم به بررسی نقش دفاعی زنان در عرصه های گوناگون بپردازیم.
زنان برجسته صدر اسلام
در تاریخ صدر اسلام زنان برجسته ای حضور داشتند که در دفاع از دین مبین اسلام پا به پای مردان جنگیدند جدای از اسطوره های شناخته شده تاریخ اسلام .ازجمله این زنان(( سمیه)) بود که افتخار اولین شهید اسلام را نصیب خود کرد
(( سوده همدانی)) نیز یکی از شیر زنانی بود که با هدف تحریک برادرانش علیه امویان در جنگ ها شرکت میکرد .((صفیه)) دختر عبدالمطلب در جنگ احد سر یک یهودی را با شمشیر از تن جدا کرد و((ام عماره ))در جنگ با ضربا ت شمشیر خود یکی از دشمنان را از پای در اورد . حضرت فاطمه (س)و چهارده زن در جنگ خیبر به پرستاری ،حمل اذوقه و اشامیدنی می پرداختند. ((سلمی))کنیز پیامبر،((مرفیده)) از زنان قبیله اسلم و ((ام سلیم )) که باردار بود از جمله زنانی بودند که کار پرستاری وتدارکات را در جنگ ها انجام میدادند.
حماسه افرینان جهان
یکی از بی نظیر ترین حماسه های رزمی زنان در اروپا داستان ژاندارک است هنگامی که ارتش انگلستان پاریس ،اورلئان و نواحی مجاور ان را تصرف کرد روستا زاده ای به نام ژاندارک ،تصمیم به دفاع از کشورش گرفت .این دوشیزه 19ساله در نبردی سهمگین نیروهای انگلیس راشکست داد ومناطق متصرفه راباز پس گرفت .هرچند ژاندارک به انگلیسی ها فروخته شد و به اتهام خروج از دین در اتش سوزانده شد .اما اکنون ملت فرانسه از داشتن قهرمانی چون ژاندارک به خود میبالد. فلور نشیاسیل نیز یکی از فرماندهان نظامی انگلیس بود که نامش در ردیف بزرگترین سربازان و سرداران ثبت شده است .در کوبا نیز زنان به مقام افسری نائل میشدند وخدمت سربازی برای کسب امادگی دفاعی و نظامی از سن 17 تا 35 سالگی به مدت 2سال الزامی بود .به طور کلی استفاده از زنان به عنوان افراد نظامی در نیروهای زمینی،هوایی،دریایی و ژاندارمری از اوایل دهه70روند رو به رشدی در جهان داشته است .چنانچه از مطالب فوق بر می اید زنان در نظام دفاعی کشورهای مختلف جهان از جایگاه ویژه ای برخوردارند. وجود خدمت سربازی برای زنان وحضور انان همانند مردان در ارتش های برخی کشورها در فرماندهی ،مدیریت و...دلیلی بر این مدعاست مضاف بر همه اینها مشارکت زنان در مبارزات مصلحانه برای دفاع از دین و میهن بر نقش دفاعی انان صحه میگذارد. البته میزان حضور و مشارکت زنان در عرصه های دفاع در کشورهای گوناکون مختلف می باشد.
اسطوره های خاموش
اما سخن ما از زن ایرانی است زن مسلمان ایرانی که شیفته اداب و سنن اسلامی است و بارها با حضور محجو بانه خود در تظاهرات علیه رژیم های منحوس و سر سپرده ،مشت محکمی بر دهان یاوه گویان زده است و امروز همین زنان مسلمان ایرانی در صحنه های علمی ،مدیریتی،اموزشی،فرماندهی و ...میتواند نقش بسزایی در ارتقا و پیشرفت کشورمان ایران داشته باشند.اما ...همیشه پای یک زن در میان است بله بر کسی پوشیده نیست که زن ایرانی هم میتواند همگام با مردان وچرا نگوییم گاهی جلوتر از انها در عرصه های مختلف گام بردارداما هستند کسانی که با نادیده گرفتن توانائیهای ارزشمند زنان ،فعالیتهای این قشر از جامعه را محدود به محیط خانه میدانند ودر حقیقت برای فعالیت انها ضوابطی خاص وسلیقه ای وضع میکنند .به این ترتیب با چنین دیدگاهی نقش زنان خلاصه میشود در انجام وظایف همسری ،مادری،خانه داری و...باادامه چنین تفکری ،باید اندیشه دستیابی به جامعه ای به روز ،خلاق و پویاو...را که نیل به ان مستلزم وجود افرادیست با زمینه های فکری که باید در همان اوان کودکی ، محیط خانه و خانواده در انها شکل بگیرد را فراموش کنیم . زن به عنوان یکی از محکمترین ستونهای بنیادین خانه و خانواده میتواند نقش ویژه ای در شکل گیری شخصیت وارثان فرهنگ و تاریخ جامعه اش ایفا کند .البته اگر تنها دلخوشی اش انچه باشد که به او وعده اش را داده اند و بزرگترین موفقیت زندگی اش تعریف شنیدن قورمه سبزی و خانه داری اش باشد بطور حتم نمی تواند نقش بسزایی در این زمینه ایفا کندو بیش از این هم از او انتظار نمی رود.
اما حرف اخر اینکه ما این حرفها را زدیم تا به اینجا برسیم که بگوییم در شرایط فعلی وبا حاکم بودن چنین تفکراتی در جامعه ،در اطراف خودتان زیاد دنبال زنان اسطوره نگردید. هرچند قصد نداریم وجود زنان موفق در زمینه و رشته های مختلف انکار کنیم که میدانیم کاملا بی انصافیست اما اسطوره بودن و اسطوره شدن مساله دیگری است که با توجه به مطالب فوق نیاز به شرایط خاصی دارد .زیرا معتقدم ژاندارک هم با تمام شجاعت و توانایی اش اگر به جای زن ایرانی امروز بود 19 سالگی که سهل است تا سن 90سالگی اش هم باید تنها به رفع ابتدایی ترین موانع موجود بر سر راهش مشغول می بود وتازه پس از جمع کردن کوهی از سنگ ریزه به فکر جمع اوری اشکر و لشکرکشی می افتاد وبه صعود قله های فتح نائل می امد!
براستی چرا باوجود زنانی محجوب و توانمند در عرصه های مدیریتی ،هنری،فرهنگی،دفاعی و...هنوز هم با کمبود اسطوره مواجه هستیم ؟
ایا جامعه توان تحمل اسطوره های ی از جنس امروز را ندارد یا اینکه انگیزه ای برای متفاوت بودن باقی نمانده است؟
ایا اینده میتواند گریزگاهی برای رشد قهرمانانی تازه از جنس زن باشد؟گویی باید منتظر ماند ،بسترسازی کرد تا دید اینده چگونه زنانی را رقم خواهد زد ...